23.10.2010., subota

SISTEMATIKA PAUČNJAKA



archy


Pauci, grinje & Co.
Paučnjaci pripadaju skupini klještara (Chelicerata). Obilježje ove skupine su kliješta ili helicere koje su specifično oblikovani ekstremiteti usta, a završavaju pokretnim šupljim šiljatim završecima iz kojih se otrov ubrizgava u plijen.

Pauci nisu kukci!
Tijelo pauka se sastoji od dva dijela, prednjeg prosoma i stražnjeg opistosoma. Nasuprot tomu, kukci imaju trodijelno tijelo koje se sastoji od glave (caput), prsa (thorax) i zatka (abdomen).
Pauci imaju 8 nogu, a kukci 6. Dodatna pipala (pedipalpi) kod pauka su probraženi drugi par nogu za hodanje. Suprotno tomu, kukci imaju ticala. Na zatku pauka nalaze se izrasline (predljive bradavice) putem kojih se iz predljivih žlijezda izbacuje paukova svila tj. paučina.
Pauci imaju šest ili osam pojedinačnih očiju, koje se mogu podijeliti u glavne i sporedne. Glavne oči služe raspoznavanju slika, dok se pomoću sporednih očiju opažaju pokreti. Kukci imaju mrežaste ili kompleksne oči, koje se sastoje od mnogo pojedinačnih očiju.

Otrovi pauka
Gotovo svi pauci imaju otrove koje koriste za lov plijena. O ˝otrovnim paucima˝ govorimo kad njihov otrov može naštetiti i ljudima. Od oko 1000 vrsta pauka u Njemačkoj samo je manji broj ˝otrovnih pauka˝. No, njihov ugriz za zdrave ljude nije opasan po život.









| 21:47 | Komentari (0) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT