14.10.2008., utorak

PITANJA I ODGOVORI


MAJA
P: ej, imam kandasku vjevericu... od 5.7, ali jako se čudno ponaša, u početku se je lijepo pripitomila, jela iz ruke,došla kad ju zovem i igrala se po cijeli dan po sobi.. ali odjednom me skroz napada (već 10 dana) i sve koji uđu u sobu.. ugrizla me je već jedno 5 puta i to jako do krvi, a danas dva puta za vrat... čim uđem u sobu traži mi ruke ili noge da ugrize.. ne znam šta bi to moglo bit, i da li znaš kako da ju malo smirim?

O: Kanadska vjeverica grize kada se približava zima, postaju nervozne, ako imaju mogućnost, prikupljaju hranu i spremaju, i ako se približiš njenim zalihama hrane, tada si ti za nju ˝uljez˝! Isto tako se mogu vrlo lako naživcirati ako npr. grebeš po podu, mašeš rukama oko kaveza - njenog doma - dok je vjeverica vani, ako ju želiš primiti u ruku (dok je mala, neće ugristi, i dok je nesigurna, ali starija - 4.-5.mj.hoće), i tada će ugristi do krvi.
Međutim, kanadsku vjevericu uvijek možeš ˝potkupiti˝ sa hranom, moja npr. obožava mandarinu, jabuku, salatu, lješnjake i koštice bundeve.



Suden Joiku
P: pozdrav! ja sam išao u u srednju veterinarsku (davno je to bilo heh) pa vas lijepo pozdravljam.
usput zanima me da li jako mala kornjačica ako je sama može preživjeti zimu, da li odspava cjelu zimu pod zemljom/slamom ili je potrebno da se i tada hrani? da li joj smeta visina (npr. drugi kat, s kojeg je pala i ostala živa). inače primjetio sam da osim salate obožava bananu i nekakve male crvene listiće.


O: Lijep pozdrav! sretan heh, ja sam završila ove godine.
Kornjača se hrani uglavnom biljnom hranom (lišćem sočnih biljaka i plodovima), ali ponekad se zna hraniti i kukcima, crvima, pužićima, gusjenicama i sl., te lešinama uginulih životinja, u zarobljeništvu jede voće, lišće salate i ostatke hrane.
Bude li hrane u obilju, neće joj dodijati da pomalo žvače od jutra do mraka; nema li hrane – izdržat će bez nje i čitave tjedne.

Hibernacija je veoma složen biološki proces i velike su razlike u načinu hibernacije između sisavaca i reptila. U stvari, reptilska hibernacija se često naziva i brumacija, da bi se posebno naglasila biološka raznolikost. Isto tako nije moguće, kako se misli generalizirati o vrstama kornjača koje mogu ili ne mogu hibernirati. U prirodi tj. divljini, neke vrste ne hiberniraju ni tijekom zime, znači, imaju biološke mogučnosti ali to ne čine. Načini sigurne hibernacije mogli bi se objasniti na nekoliko načina;
- temperatura treba biti između 2-10 C, 5 bi bila idealna;
- životinje ne bi smjele hibernirati dokle god u probavnom traktu imaju neprobavljenu hranu, posno vrijeme bi trebalo trajati nekoliko tjedana. Isto tako posni period ovisi i o veličini životinje i o metabolizmu koji se "ravna" ne temperaturu habitata u kojemu životinja boravi. Za manje životinje iznosi 14 dana a za veće 3 tjedna, da bi bili sigurni da je pražnjenje organizma u potpunosti obavljeno.
- životinja koja je bolesna ili neuhranjena ne smije hibernirati,
- životinje treba provjeravati s vremena na vrijeme, pri tome im nećemo smetati niti dovoditi u opasnost,
- male životinje bi trebale imati kraću hibernaciju od 8-10 tjedana sa zadrškom zbog njihove sigurnosti, dok je za velike od 12-14 tjedana , kao krajnja granica.

Ukoliko padne s visine moglo bi doći do komplikacija s oklopom. Na žalost, ne bih znala o kojoj se točno visini radi.
Problemi sa oklopom - dijele se na vlažne i suhe.
Vlažni su uvjetovani bakterijskim i gljivičnim oboljenjima. Najčešće uzrokovane nemogučnošću potpunog ili nepotpunog suženja. Suhi su vezani uz pad kornjače i napuknuće oklopa. Ovdje je potrebno očistiti napuklinu od moguče infekcije koristeći dezinficijense, te nakon toga ostaviti kornjaču na suhom jedno 15 minuta.
U slučaju većih lomova kornjaču utopliti na toplom mjestu, suhom, a sat ili dva omogučiti da bude u vodi. Tretman traje otprilike oko 10 dana i vizualno treba odrediti jeli spremna za povratak u vodu ili ne. Voda u koju se stavlja mora biti uvijek čista i bez filtracije. Ovo je tkz. suha metoda zaraščivanja oklopa.



SLAVKO
P: Gdje mogu kupiti kanadsku vjevericu?

O: Pozdrav,
hvala na pitanju!

Kanadske vjeverice se pare 2x godišnje (u proljeće i u jesen) te se i prodaju 2x godišnje, i to tokom 5-6 mjeseca i tokom 11-12 mjeseca.

Dakle, teško da ćete sada uspjeti nabaviti vjevericu... jedino bi mogli kupiti neku stariju... oko 5 mjeseci (koju bi puno teže pripitomili, ukoliko ju kupite u pet shopu/centru), u tom slučaju je svakako bolje uzeti od uzgajivača.

Svoje sam kupila u Zagrebu u Importane centru.

Zna se naći i na njuškalu oglas za prodaju vjeverica.
npr. bebe vjeverice 2009

Nadam se da će se uskoro ovdje prikupiti uzgajivači raznih životinja :)
te se isto tako nadam da će uskoro i moje kanadske vjeverice imati mlade :)
* biti će objavljeno



15.05.2010.
Marina
P: koliko trebam imati najmanju ocjenu iz ovih predmeta???
I da kako se zbrajaju bodovi za upis u srednje škole??
dakle ako se poveća morat ćemo imati više od 40 bodova za ulaza!!!!


O: Zbrajaš na slj. način - npr
HRVATSKI si imala u 7 raz - 3 i u 8 raz - 4,
STRANI JEZIK u 7 - 3 i u 8 - 4
i isto tako za ostala 3 predmeta (geografija, kemija, biologija)
i onda imaš još OPĆI USPJEH, neka je to i u 7 i u 8 raz = 4

dakle, kada sve to zbrojiš, ispada = 43 boda
znači trebala bi i imati uglavnom trojke i četvorke.

a što se tiče bodovnog praga, ne znam koliki će biti ove god. Al ukoliko će se tražiti 40, onda moraš imati min 40 bodova, ili čekaš do jesenskog roka, kada spuste kriterij (ukoliko ostane mjesta za upis).
Ukoliko te još nešto zanima, slobodno pitaj!









| 15:35 | Komentari (2) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT