06.01.2010., srijeda

KANADSKE VJEVERICE - CHIPMUNKS


OPĆENITO
Kanadske vjeverice su članovi obitelji vjeverica, i podijeljene su na vjeverice koje žive na drveću i na one koje žive ispod zemlje (npr. prerijski pas). Oni se prirodno nalaze u Sjevernoj Americi i Euroaziji, najčešća vrsta u zatočeništvu je sibirska kanadska vjeverica, Eutamius sibericus. To su dnevne životinje i žive u jazbinama. U nekim područjima Sibira one hiberniraju preko zime, dok na drugim područjima ostaju aktivne u svojim jazbinama, te se pojavljuju na površini kada je suho i toplo. Aktivni su penjači, i mogu napraviti gnijezda u šupljinama drveća. Vjeverice spadaju u red glodavaca.

Postoji 25 pasmina. Njihov prosječan životni vijek je 4 do 8 godina.

U zatočeništvu se najčešće mogu naći vrste Siberian chipmunk (Tamias sibiricus) i Eastern chipmunk (Tamias striatus).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


ZANIIMLJIVOSTI
Najveća brzina: 25km/h (16mph)
Boja: bež, smeđa, crna, žuta
Najdraža hrana: orašasti plodovi
Glavna hrana: orašasti plodovi, voće, sjemenke, bobičasto voće


DRŽANJE
Kanadske vjeverice se mogu držati u kavezu zatvorenog tipa (u kući), u kavezu otvorenog tipa (vani). Veličine kaveza trebaju biti što veće, uz minimalne visine od 1,2 m. Kanadske vjeverice su pohlepni glodavci, pa bi kavez trebao biti od jake žice sa dobrom mrežom (2,5 cm x 2,5 cm), kako bi se spriječio bijeg i ulazak divljih štetočina.
Ukoliko se odlučite za kavez otvorenog tipa, trebali biste se pobrinuti za krov, kako bi se vjeverice mogle zaštititi od kiše, snijega, prejakog sunca, te ptičijeg izmeta. Morate se pobrinuti i za donji dio kaveza, tj, trebali bi ga betonirati. Poželjno bi bilo staviti zemlju na beton, kako bi se vjeverice mogle i skrivati u rupama u zemlji.


PREHRANA
U divljini je kanadska vjeverica svejed! Prehrana im se sastoji od sjemenki i bobica, kao i voća, povrća, ličinki (gusjenice, crvi), ptičijih jaja i povremeno mladih ptičica.
U zatočeništvu, prehrana bi trebala biti što više izbalansirana (uravnotežena). Dostupne su suhe smjese formulirane za kanadske vjeverice, hrčkova smjesa je veoma slična. To može biti nadopunjeno voćem i povrćem, kao što su kupus, kelj i mrkva. Mogu im se dati breskve i šljive, ali se trebaju ukloniti njihove koštice, jer one mogu biti otrovne. Tvrdo kuhana jaja. Pšenica i pšenične klice su izvrsni izvori vitamina E, poboljšava plodnost.

Prehrana trudnih ženki se može nadopuniti dodatnim proteinima, mlijekom u prahu, tvrdo kuhanim jajima.
Potpuno je normalno i neophodno da kanadska vjeverica pojede posteljicu nakon poroda, kako bi nadoknadila svoju potrebu za vitaminima.

Suhu mješavinu treba poslužiti u težim posudicama koje ne mogu prevrnuti.
Kanadske vjeverice treba hraniti dva puta dnevno, ujutro i navečer. Voda im treba uvijek biti dostupna, može im se dati u posudicama koje su pričvršćene za rešetke ili u bočicama.

Zalihe hrane (koje su obično u gnijezdu) se ne smiju nikada potpuno maknuti, jer vjeverica može početi spremati hranu samo u svojim vrečicama i na taj način može nanijeti štetu svojim vrečicama.


HIBERNACIJA - ZIMSKI SAN
Kanadske vjeverice koje se drže u vanjskom kavezu će hibernirati, moraju biti dobro zaštićene (zaklonjene od vremenskih pojava), imati dodatnog materijala za gnijezdo, te dosta zaliha hrane. Gnijezda im trebaju biti otporna na mraz. Kad hiberniraju, njihovo tijelo spušta temperaturu od 38 C, za nekoliko stupnjeva iznad temperature okoliša.
Pojedinci mogu ostati u gnijezdu za vrijeme hladnih dana, ali izići i postati aktivni ako postane toplije.
Prije stanje hibernacije, članovi kolonije, posebno dominantni mužjaci, mogu postati više agresivni jedni prema drugima zbog uzimanja hrane iz zaliha, a mogu se pojaviti i ozljede.
Pojedinci koji su skloni hibernaciji imaju kraći životni vijek od onih koji ostaju aktivni tijekom zime.


ČIŠĆENJE
Najbolje ih je čistiti pred večer. Kavez se treba čistiti samo jednom mjesečno, ali mjesto koje koriste kao toalet, jednom tjedno. Gnijezdo se također treba čistiti jednom mjesečno tijekom proljeća i ljeta, i kada su mladi odbijeni od sise. Osim čišćenja, treba im dati i novu ˝posteljinu˝ (vatu na kidanje, papirnati ručnik), i trebaju se zamijeniti neke zalihe hrane.
Međutim, u jesen, prije hibernacijskog razdoblja, gnijezdo treba pustiti na miru, i ponovno se treba početi čistiti u proljeće.


REPRODUKTIVNI SUSTAV
• Veličina legla: 1-8 (prosječno 4)
• Težina mladih: 3 g
• Vrijeme odbijanja od sise: 40 dana (tjedan dana nakon izlaska iz gnijezda)
• Rast dlake: 14 dana
• Otvaranje očiju: 14 dana
• Spolna funkcija ženki: 1-6 godina
• Spolna funkcija mužjaka: cijeli život
• Pubertet: 8-14 mjeseci
• Estrus: svakih 14 dana
• Dužina estrusa: 3 dana
• Graviditet: 28-35 dana
• Post-partum estrus (za vrijeme laktacije i brige za mlade): nisu plodne



REP
Vjevericu NIKADA ne smijete hvatati ili povući za rep! Na repu imaju veoma tanku kožu, koja se može jednostavno svući ukoliko vjevericu primite/povućete za rep. Borba ili loša briga lako može dovesti do ozljede na repu.
Oštećeni dio se može osušiti i otpasti, ukoliko se ne liječi. Ili može zahtjevati kirurški zahvat.


ZUBI
Zubi im stalno rastu tijekom života. Vjevericama se trebaju pružiti adekvatni materijali za grickanje, kao što su drvo, biskvit za glodavce, orasi, lješnjaci, koštice bundeve, suncokretove koštice,... Ukoliko se daje previše mekana hrana, zubi će previše narasti i donji sjekutići mogu iritirati nosnice.

NJEGA ZUBIJU
Karijes je česta pojava u vjeverica iz razloga što se hrane složenim ugljikohidratima (polisaharidima) ili velikom koncentracijom kiseline. Slinjenje i malokluzije se također javljaju ukoliko se strano tijelo zaglavi među zubima.

Konatktirajte svog veterinara ako primijetite abnormalan rast ili ako vaš ljubimac slini, ima problema sa žvakanjem, manje jede ili pokazuje znakove boli kada ga se dira oko usta i glave.

Image and video hosting by TinyPic


BOLESTI
Mogu se javiti problemi sa kožom (ektoparaziti; apscesi, čirevi, otpadanje repa), neplodnost,

Oči: Ulkusa rožnice i očne iscjedak, katarakta.
Katarakta je zamućenost koja se javlja na leći.
Ulkus rožnice ili ulcerativni keratitis je upalno ili još ozbiljnije zarazno stanje rožnice koje uključuje poremećaj epitelnog sloja sa zahvaćanjem rožničke strome.

Problemi nakon porođaja: Metritis - upala maternice, te Hypocalcaemia - smanjena koncentracija kalcija u krvi,
Mokraćni sustav: ciste,
Probavni sustav: proljev (proljevi dijetalnog podrijetla, bakterijski enteritis), zatvor
Dišni sustav: upala pluća
Mišićno-koštani sustav: prijelomi,
Razne odredbe: kavezna paraliza, napadaji, grčevi

CIJENA:
Susjedne zemlje - oko 100 €
u Hrvatskoj 500 - 600 kn

Želite kupiti vjevericu, kliknite OVDJE.

DODATNA OPREMA:
Cijena prikladnog kaveza (100x80x70) se kreće od 600 do čak 1200 kn.
Bilo bi preporučljivo da kavez kupite prije vjeverice, ukoliko želite proći jeftinije tj. da dobro pogledate u više Pet centra i Pet shop-ova kako se kreće cijena.

*Ja sam svoj kupila u Pet centru (Heinzelova 60, Zagreb) i platila sam ga oko 650 kn sa većom kućicom, 3 police i lojtrice, pojilicom i hranilicom









| 18:05 | Komentari (5) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT