22.08.2008., petak

Mokraćni kamenci kod pasa


Što su mokraćni kamenci?
Mokraćni kamenci, također poznati kao uroliti, su nakupine mineralnih kristala u mokraćnom mjehuru pasa. Slični kamenci mogu biti formirani u bilo kojem dijelu urinarnog trakta, npr. bubrezima, no kod pasa se uglavnom naleze u mokraćnom mjehuru. Mogu biti sastavljeni od raznih minerala, koje je potrebno odrediti da bi ih se moglo kontrolirati. Najčešći tip je sastavljen od struvitnih minerala, čije komponente čine magnezij, amonij i fosfati. Formiranje mokraćnih kamenaca je vazano uz promjene kiselosti (pH vrijednosti) urina; neki kristali se formiraju u kiselom urinu, dok drugi, kao struviti, imaju tendenciju stvaranja u lužnatom urinu. Kamenci rastu i ako se ne tretiraju mogu uzrokovati iritaciju i/ili djelomičnu ili potpunu blokadu prolaza urina.


Čimbenici koji utječu na stvaranje mokraćnih kamenaca, uključuju:
INFEKCIJU URINARNOG TRAKTA
Neke bakterijske infekcije urinarnog trakta smanjuju kiselost urina do one razine kada je omogućeno stvaranje struvitnih kamenaca.

HRANA
Hrana koja sadrži visoku razinu minerala kao što su kalcij, fosfor, magnezij pomaže u stvaranju određenih tipova kristala. Druga hrana može dovesti do jače kiselosti mokraće i omogućiti stvaranje drugih kamenaca.

NEDOSTATNI UNOS VODE
Nedostatni unos vode rezultira većom koncentracijom urina i povećanim rizikom stvaranja kamenaca.

PASMINA
Određene pasmine kao što su Minijaturni Šnaucer, Dalmatinski pas, Yorkshire Terijer i Bulldog su predisponirani na razvoj različitih vrsta mokraćnih kamenaca.

SPOL
Struvitni kamenci su češći kod kuja, dok ostale vrste češće zahvaćaju mužjake.


Prepoznavanje simptoma mokraćnih kamenaca
Psi s mokraćnim kamencima mogu pokazivati neke ili sve od slijedećih simptoma:
- Zastoj u prolazu urina
- Otežano, usporeno mokrenje
- Bolno mokrenje
- Česti nagon za mokrenjem
- Bolan trbuh
- Inkontinencija
- Krv u urinu

VAŽNO
Neki simptomi mokraćnih kamenaca nalikuju nekim drugim ozbiljnim problemima. Ako sumnjate da vaš pas ima mokraćne kamence, savjetujte se s vašim veterinarom što prije.


Dijagnostika
Navedeni simptomi, kombinirani s opsežnim fizičkim pregledom kao i osvrt na dosadašnje bolesti vašeg psa, mogu upozoriti vašeg veterinara da postoji mogućnost mokraćnih kamenaca.
Ponekad je moguće opipati velike kamence u mokraćnom mjehuru, ali najčešće vaš veterinar mora za potvrdu dijagnoze koristiti slijedeće dijagnostičke metode:
Rentgen ili ultrazvuk
Rentgenska i ultrazvučna snimka može pokazati prisutnost kamenaca. Izgled kamenaca također može davati indikaciju o njihovom mineralnom sastavu.

Analiza urina
Pretraga uzorka mokraće na moguću bakterijsku infekciju i nalaz karakterističnih kristala te determinacija pH urina, mogu indicirati o kojoj vrsti kamenca se radi.

Analiza kamenaca
Precizna analiza kamenaca izvođenih operativnim putem ili dobivena mokrenjem, daje precizni sastav.


Podsjetnik za vlasnika
- Pratite simptome bolesti i ne ustručavajte se potražiti savjet vašeg veterinara
- Ako možete uzeti svježi uzorak urina kao pomoć u dijagnostici, pitajte vašeg veterinara da li je potrebno
- Hranite samo hranom preporučenom od vašeg veterinara
- Ne dajte vašem psu vitaminske ili mineralne dodatke
- Osigurajte da dostatna koičina vode bude uvijek dostupna, posebno u periodu otapanja kamenaca









| 13:43 | Komentari (9) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT