Klasična svinjska kuga (KSK) je naročito opasna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. KSK uzrokuje značajne ekonomske štete za posjednike svinja, državu, mesnu industriju i druge u lancu proizvodnje svinja. Čimbenici rizika za pojavu i širenje KSK Domaće svinje: - hranidba napojem (otpaci ili ostaci hrane iz restorana, industrijskih kuhinja, bolničkih kuhinja, klaonica,...) - nekontroliran promet svinja i proizvoda od svinja (uključujući nekontrolirano kretanje osoba i vozila unutar i između više gospodarstva), te kontakt sa svinjama sa susjednog gospodarstva - kontakt s divljim svinjama (izravan i neizravan) Divlje svinje: - hranidba napojem (ograđena lovišta) - ostaci mesa i proizvoda od mesa svinja na izletištima, odmorištima, ilegalnim odlagalištima otpada Kako se bolest širi? Najčešći izvor infekcije su životinje u inkubaciji tj. kad još ne pokazuju znakove bolesti, i one trajno zaražene virusom koje ne pokazuju vidljive kliničke znakove bolesti. Takve životinje svojim sekretima i ekskretima (mokraćom, fecesom, iscjetkom iz nosa i očiju, spermom) izlučuju virus u svoju okolinu. Stavljanjem u promet takvih životinja bolest se najčešće širi na veće udaljenosti, izravno preko zaraženih životinja ili neizravno kontaminiranim prijevoznim sredstvima. Isto tako i osobe koje su u kontaktu sa svinjama (timaritelji, prijatelji životinja, uzgajivači, trgovci i drugi) mogu na svojoj odjeći, obući, kosi, rukama i opremi prenositi uzročnika KSK i tako širiti bolest. Što morate/možete vi učiniti? Posjednici svinja dužni su radi sprječavanja unošenja i širenja virusa KSK na svojim gospodarstvima uspostaviti veterinarsko-zdravstveni red te aktivno sudjelovati u provedbi zakonom propisanih mjera, i to: 1) Za uzgoje do 10 svinja - gospodarstvo mora biti ograđeno, a ulaz u objekte pod kontrolom - organizirati i provoditi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju - osigurati propisno zbrinjavanje uginulih životinja, krutog gnoja, gnojevke i otpadnih voda. - svi koji uoče ili imaju ikakva saznanja o pojavi bilo kakvih znakova bolesti, sumnji na bolest, ili neuobičajenom ponašanju svinja unutar ili izvan gospodarstva, obvezni su o tome izvijestiti veterinara 2) Za uzgoje od 11 do 100 svinja uz mjere navedene pod 1) i sljedeće: - radnicima i posjetiteljima osigurati zaštitnu odjeći i obuću - na ulazima na farme mora biti dezbarijera za vozila i ljude - za dezinfekciju primjenjivati odobrena sredstva u propisanim koncentracijama - za rad u objektu sa svinjama osigurati zaštitnu odjeću i obuću samo za tu namjenu, te je zabranjen izlazak sa gospodarstva u istoj 3) Za uzgoje od 101 i više svinja uz mjere navedene pod 2) i sljedeće: - osigurati osobu za održavanje dezbarijera i evidenciju o tome - svi zaposlenici na farmi obavezni su pri ulasku u farmu dezinficirati ruke i obuću - osigurati garderobe za zaštitnu odjeću i obuću odvojeno <<čisto>> i < - zabranjen izlazak iz kruga farme u zaštitnoj odjeći i obući te njihovo iznošenje - osigurati praonicu zaštitne odjeće - zabranjeno je držanje drugih vrsta životinja u krugu farme - zabranjeno je unošenje i iznošenje sa farme pribora, alata ili opreme koja se koristi u objektima, za rad sa svinjama - zabranjeno je unošenje na farmu hrane za ljude od strane pojedinca, osobito svinjskog mesa i proizvoda podrijetlom od svinjskog mesa - zaposlenici farme ne smiju se baviti uzgojem svinja u svom domaćinstvu - zaposlenici farme ne smije raditi u objektima za uzgoj svinja izvan onih na farmi - zaposlenici farme ne smiju sudjelovati u lovu na divlje svinje niti obavljati poslove oko živih ili mrtvih divljih svinja - zaposlenici koji su slučajno bili u kontaktu s bolesnim ili sumnjivim svinjama, njihovim dijelovima ili proizvodima, obavezni su o tome obavijestiti odgovornu osobu, prije ulaska u krug farme Zabranjeno je korištenje napoja u hranidbi svinja (osim na gospodarstvima gdje se drži manje od 10 svinja, uz uvjet da je napoj termički obrađen na 90´C kroz 60 minuta i to samo do ulaska Hrvatske u EU). VAŽNA PREPORUKA POSJEDNICIMA SVINJA! Ne stavljati svinje u promet najmanje 21 dan nakon uvođenja novih svinja sa sajmova ili drugih mjesta, na gospodarstvo. KONTROLA KSK u RH Od 1. siječnja 2005. godine cijepljenje svinja protiv KSK je ZABRANJENO! Koristi i troškovi nove politike kontrole KSK Koristi: - ušteda troškova cijepljenja svinja - mogućnosti za izvoz, pristup tržištu EU Troškovi: - praćenje stanja KSK domaćih i divljih svinja - povećani rizik od pojave KSK - troškovi iskorjenjivanja KSK Mjere za suzbijanje i iskorjenjivanje KSK - U slučaju izbijanja KSK provodi se < VAŽNO! Posjednik svinja mora svaku sumnju na KSK odmah prijaviti veterinaru, kako bi u slučaju potvrde KSK dočim prije dobio naknadu štete od države za uginule i usmrćene svinje. Posjednik svinja mora biti svjestan da u slučaju izbijanja KSK u njegovom dvorištu, a ako nadležni veterinarski inspektor utvrdi potpuno ignoriranje provedbe naređenih biosigurnosnih mjera za sprječavanje pojave i širenja KSK može izgubiti pravo na naknadu štete. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva |