27.07.2008., nedjelja

Klasična svinjska kuga


Klasična svinjska kuga (KSK) je naročito opasna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. KSK uzrokuje značajne ekonomske štete za posjednike svinja, državu, mesnu industriju i druge u lancu proizvodnje svinja.

Čimbenici rizika za pojavu i širenje KSK
Domaće svinje:
- hranidba napojem (otpaci ili ostaci hrane iz restorana, industrijskih kuhinja, bolničkih kuhinja, klaonica,...)
- nekontroliran promet svinja i proizvoda od svinja (uključujući nekontrolirano kretanje osoba i vozila unutar i između više gospodarstva), te kontakt sa svinjama sa susjednog gospodarstva
- kontakt s divljim svinjama (izravan i neizravan)

Divlje svinje:
- hranidba napojem (ograđena lovišta)
- ostaci mesa i proizvoda od mesa svinja na izletištima, odmorištima, ilegalnim odlagalištima otpada

Kako se bolest širi?
Najčešći izvor infekcije su životinje u inkubaciji tj. kad još ne pokazuju znakove bolesti, i one trajno zaražene virusom koje ne pokazuju vidljive kliničke znakove bolesti. Takve životinje svojim sekretima i ekskretima (mokraćom, fecesom, iscjetkom iz nosa i očiju, spermom) izlučuju virus u svoju okolinu. Stavljanjem u promet takvih životinja bolest se najčešće širi na veće udaljenosti, izravno preko zaraženih životinja ili neizravno kontaminiranim prijevoznim sredstvima.
Isto tako i osobe koje su u kontaktu sa svinjama (timaritelji, prijatelji životinja, uzgajivači, trgovci i drugi) mogu na svojoj odjeći, obući, kosi, rukama i opremi prenositi uzročnika KSK i tako širiti bolest.

Što morate/možete vi učiniti?
Posjednici svinja dužni su radi sprječavanja unošenja i širenja virusa KSK na svojim gospodarstvima uspostaviti veterinarsko-zdravstveni red te aktivno sudjelovati u provedbi zakonom propisanih mjera, i to:

1) Za uzgoje do 10 svinja
- gospodarstvo mora biti ograđeno, a ulaz u objekte pod kontrolom
- organizirati i provoditi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju
- osigurati propisno zbrinjavanje uginulih životinja, krutog gnoja, gnojevke i otpadnih voda.
- svi koji uoče ili imaju ikakva saznanja o pojavi bilo kakvih znakova bolesti, sumnji na bolest, ili neuobičajenom ponašanju svinja unutar ili izvan gospodarstva, obvezni su o tome izvijestiti veterinara

2) Za uzgoje od 11 do 100 svinja
uz mjere navedene pod 1) i sljedeće:
- radnicima i posjetiteljima osigurati zaštitnu odjeći i obuću
- na ulazima na farme mora biti dezbarijera za vozila i ljude
- za dezinfekciju primjenjivati odobrena sredstva u propisanim koncentracijama
- za rad u objektu sa svinjama osigurati zaštitnu odjeću i obuću samo za tu namjenu, te je zabranjen izlazak sa gospodarstva u istoj

3) Za uzgoje od 101 i više svinja
uz mjere navedene pod 2) i sljedeće:
- osigurati osobu za održavanje dezbarijera i evidenciju o tome
- svi zaposlenici na farmi obavezni su pri ulasku u farmu dezinficirati ruke i obuću
- osigurati garderobe za zaštitnu odjeću i obuću odvojeno <<čisto>> i <>, po potrebi prostor za tuširanje
- zabranjen izlazak iz kruga farme u zaštitnoj odjeći i obući te njihovo iznošenje
- osigurati praonicu zaštitne odjeće
- zabranjeno je držanje drugih vrsta životinja u krugu farme
- zabranjeno je unošenje i iznošenje sa farme pribora, alata ili opreme koja se koristi u objektima, za rad sa svinjama
- zabranjeno je unošenje na farmu hrane za ljude od strane pojedinca, osobito svinjskog mesa i proizvoda podrijetlom od svinjskog mesa
- zaposlenici farme ne smiju se baviti uzgojem svinja u svom domaćinstvu
- zaposlenici farme ne smije raditi u objektima za uzgoj svinja izvan onih na farmi
- zaposlenici farme ne smiju sudjelovati u lovu na divlje svinje niti obavljati poslove oko živih ili mrtvih divljih svinja
- zaposlenici koji su slučajno bili u kontaktu s bolesnim ili sumnjivim svinjama, njihovim dijelovima ili proizvodima, obavezni su o tome obavijestiti odgovornu osobu, prije ulaska u krug farme

Zabranjeno je korištenje napoja u hranidbi svinja (osim na gospodarstvima gdje se drži manje od 10 svinja, uz uvjet da je napoj termički obrađen na 90´C kroz 60 minuta i to samo do ulaska Hrvatske u EU).

VAŽNA PREPORUKA POSJEDNICIMA SVINJA!
Ne stavljati svinje u promet najmanje 21 dan nakon uvođenja novih svinja sa sajmova ili drugih mjesta, na gospodarstvo.

KONTROLA KSK u RH
Od 1. siječnja 2005. godine cijepljenje svinja protiv KSK je ZABRANJENO!

Koristi i troškovi nove politike kontrole KSK
Koristi:
- ušteda troškova cijepljenja svinja
- mogućnosti za izvoz, pristup tržištu EU

Troškovi:
- praćenje stanja KSK domaćih i divljih svinja
- povećani rizik od pojave KSK
- troškovi iskorjenjivanja KSK

Mjere za suzbijanje i iskorjenjivanje KSK
- U slučaju izbijanja KSK provodi se <> bez cijepljenja tj. usmrćivanje svih svinja na zaraženom gospodarstvu i svinja koje su bile u izravnom ili neizravnom kontaktu sa zaraženima; neštetno uklanjanje trupla svinja (na način da se uništi izvor i spriječi širenje zaraze); čišćenje i dezinfekcija. Za dezinfekciju se najčešće koristi 2% NaOH ili 2% formalin.

VAŽNO!
Posjednik svinja mora svaku sumnju na KSK odmah prijaviti veterinaru, kako bi u slučaju potvrde KSK dočim prije dobio naknadu štete od države za uginule i usmrćene svinje.

Posjednik svinja mora biti svjestan da u slučaju izbijanja KSK u njegovom dvorištu, a ako nadležni veterinarski inspektor utvrdi potpuno ignoriranje provedbe naređenih biosigurnosnih mjera za sprječavanje pojave i širenja KSK može izgubiti pravo na naknadu štete.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva









| 18:06 | Komentari (4) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT