29.10.2010., petak

NAČIN ŽIVOTA



archy


Osmonošci u mnogim varijacijama
Kad se govori o paucima, misli se na pripadnike običnih pauka (Aranea). No, preciznije rečeno, osim običnih pauka, razredu paučnjaka (Arachnida) pripadaju i mračnice, ricinuleji i krupnozadi paučnjaci, kao i grinje, lažipauci, palpigradi, pseudoškorpioni, škorpioni i bičozadi. Pauci su rašireni diljem svijeta. Postoji oko 40000 vrsta pauka (Aranea), a u Njemačkoj živi oko 1000 vrsta. Najveći pauci žive u tropskim klimama. Gotovo svi pauci obitavaju na tlu. Vodeni pauk (Argyroneta aquatica) jedina je vrsta koja živi u vodi. Nekoliko vrsta lovi na površini vode te u obalnim područjima. Većina pauka aktivna je u sumrak i noću.

Pauci imaju puno braće i sestara!
Razmnožavanje je često opasno za mužjake pauka. Ukoliko ženka ne prepozna mužjaka kao odgovarajućeg spolnog partnera ili ukoliko nije spremna za parenje, taj očigledno manji mužjak brzo može završiti kao plijen.
Kod spolno zrelih mužjaka na kraju pipala nalazi se organ za parenje (bulbus). Mužjaci pune bulbuse vlastitom supermom. Najprije ju izlučuju u posebno napravljenu mrežu, a nakon toga ju usisavaju u bulbus. Uz pomoć bulbusa, spermiji se prilikom parenja mogu na siguran način prebaciti u ženski spolni otvor.
Pauci liježu jaja koja u svrhu zaštite umataju svojom svilom sve dok ne nastane manje ili više čvrsta kukuljica. Kod nekih vrsta ženke čuvaju kokon ili ga nose sa sobom do leženja.

Pauk iskače iz kože!
Pauci imaju vanjski skelet (egzoskelet). Njihovo tijelo ne stabiliziraju kosti nego čvrsti vanjski ovoj. Dok se zadak ovisno o stanju organizma pri prehranjivanju može proširiti, vanjski skelet preostalog tijela ostaje nepomičan. Stoga pauci moraju presvlaćiti kožu kako bi narasli. To se događa u vrlo različitim vremenskim razmacima, koji variraju ovisno o vrsti pauka, mogućnosti prehranjivanja ili o vanjskim faktorima.
Pauci koji grade mreže većinom se prilikom presvlačenja kože vješaju zadnjim nogama o nit za presvlačenje kože. Pauci ptičari se polegnu na leđa. Stara koža se svlači. Ispod nje se već stvorila gotova nova koža, koja je međutim još uvijek mekana i elastična. Dok otvrdnjava, nova koža se proširuje – pauk raste.









| 15:18 | Komentari (0) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT