23.10.2010., subota

GRAĐA TIJELA I MORFOLOGIJA



archy


PAUCI

Čeljusna kliješta (helicere)
Helicere se sastoje od glavnog ekstremiteta i sklopivih kliješta. U vršcima kliješta završavaju izlazni otvori otrovne žlijezde. Ako pauk uhvati plijen helicerama, kliješta probijaju hitinski oklop ili kožu, a otrov se ubrizgava u tijelo.
Kod večine pauka helicere rade jedna prema drugoj (labifognath), no kod pauka ptičara i nekih drugih skupina helicere leže paralelno uz uzdužnu os tijela i sklapaju se kao džepni nožić (orthognath).

Čeljusna pipala (pedipalpi)
Pipala nalikuju skraćenim nogama, a zapravo su drugi par preobraćenih nogu za hodanje, no ne koriste se za pokretanje. Služe prije svega kao oralni opipa i pomažu pri lovu plijena i procesu hranjenja. Kod spolno zrelih mužjaka na kraju pipala nalazi se organ za parenje.

Oči
Pauci posjeduju 8 jednostavnih očiju (iznimka: manji broj skupina ima samo 6 očiju). Oči mogu biti različito raspoređene. Pauci ptičari imaju vrlo male oči koje se nalaze usko priljubljene na očnoj izbočini. Ostali pauci imaju mnogo veće oči, koje mogu biti široko razmaknute.

Noge
Pauci imaju četiri para nogu za hodanje, koje se uvijek sastoje od 7 nožnih članaka. Na zadnjem nožnom članku nalaze se 2 ili 3 kandže. Uz to, mnogi pauci na nogama imaju i jastučiće za prianjanje načinjene od sićušnih dlaka, koji im adhezijom pružaju uporište i na glatkoj površini.

Glavopršnjak (prosoma)
Pauci imaju dvodijelno tijelo. Glava i prsište su srasli u prednji dio tijela (prosoma, cephalothorax).

Zadak (opistosoma)
Zadak nije obavijen čvrstim ovojom kao ostatak tijela, štiti ga samo koža. Zato je taj dio tijela vrlo osjetljiv. No, rastezljiva koža zato dopušta promjenu veličine zatka, npr. Kod promjenjivog stanja organizma s obzirom na prehranu.

Predljive bradavice
Na kraju zatka nalaze se predljive bradavice pomoću kojih se oslobađaju svilene niti koje luče predljive žlijezde. Paukova svila se sastoji od proteinskog sekreta, koji u kontaktu sa zrakom otvrdne u predenu nit.

Dlake
Pauci su manje-više jako dlakavi. Na papilama i nogama za hodanje nalaze se osjetilne dlačice (trichobothria), koje su izrazito osjetljive na vibracije. Pomoću njih pauci mogu prepoznati potencijalni plijen u svojoj užoj okolini.
Neki pauci ptičari imaju takozvane iritirajuće dlačice na zatku koje, ako su u opasnosti, odbacuju stražnjim nogama te rasipaju u zrak. Kod ljudi te dlake mogu izazvati iritacije kože i kašalj.









| 22:07 | Komentari (0) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT