12.09.2008., petak

Oporavak nakon bolesti


Što se događa tijekom oporavka?
Ako vaš ljubimac pati od neke ozljede ili je podvrgnut operativnom zahvatu, njegovo tijelo reagira sa ˝stresnim odgovorom˝ koji djeluje zaštitno protiv učinaka šoka. Iako se vaš ljubimac u tom trenutku ne čini neaktivan, njegove energetske potrebe su u tom trenutku znatno povećane.
Ako energija nije dostatna u hrani, životinja će ju nadoknaditi razgradnjom vlastitog organizma, prvo masnog, a zatim mišićnog tkiva, kao i tkiva ostalih organa. Ta tkiva rapidno nestaju i tjelesna težina se gubi dramatičnom brzinom - ono što počinje kao zaštitni odgovor, postaje dugotrajna štetna posljedica.
Na nesreću to ubrzano gladovanje još i umanjuje apetit, baš u trenutku kada organizam treba povećanu količinu bjelančevina (proteina) za zarastanje rana i održanje odgovarajućeg imuniteta. Rani unos odgovarajućih količina hranjivih sastojaka je ključan za poboljšanje kliničkog odgovora organizma u oporavku.
Određen nedostatak hranjivih tvari se također razvija kod dugotrajnih bolesti i dovodi do usporenog oporavka.


Faktori koji mogu usporavati oporavak životinje nakon ozljeda, operacija ili bolesti uključuju:
NEDOSTATAN UNOS HRANJIVIH SASTOJAKA HRANOM
Količinom hrane pojedenom da se zadovolji potreba za energijom, vitalni proteini (potrebni za cijeljenje rana i potrebe imunološkog odgovora) bit će ˝utrošeni˝ za zadovoljenje energetskih potreba.

NEIZBALANSIRAN SASTAV HRANJIVIH TVARI
Hrana mora biti bogata mastima i proteinima, zato što je sposobnost organizma za iskorištavanje škroba i šećera privremeno smanjena. Dodatak specifičnih mikro hranjivih sastojaka je također neophodan.

BAKTERIJSKA INFEKCIJA
Slab imunološki sustav ima smanjenu sposobnost obrane od infekcija. Neadekvatna ishrana stanica stijenki probavnog trakta, čini ih nesposobnim za obranu od bakterija iz crijeva, čiji prodor dovodi do generalizirane infekcije (sepse) u tijelu.

OKOLIŠ
Vaš ljubimac bi tijekom perioda oporavka trebao biti smješten na toplom, suhom mjestu bez propuha kako bi se spriječila hipertermija (koja je pospješena gladovanjem i neaktivnošću), te bez nepotrebnog uznemiravanja, da se spriječi stres koji bi usporio oporavak.


Prepoznajte znakove upozorenja tijekom oporavka
Razni znaci mogu upućivati na slab oporavak vašeg ljubimca. Mogu biti sljedeći:
- Nemogućnost dobivanja na težini
- Daljni gubitak težine
- Slab apetit duže od tri dana
- Depresija, nevoljkost
- Oštećena, bolna, zacrvenjena rana
- Krvarenje iz rana, infekcija ili nezarastanje (ponovno otvaranje) rana
- Ubrzano disanje
- Pojačana žeđ

VAŽNO
Rapidno mršavljenje, osobito ako je vezano s gubitkom apetita, može ukazivati na stresni odgovor koji zahtijeva pažnju. Ukoliko imate bilo kakve dvojbe, konzultirajte svoga veterinara.


Pomozite vašem ljubimcu u oporavku
Postoje brojni načini kako možete pomoći boljem oporavku vašeg ljubimca. To uključuje davanje lijekova u točno određeno vrijeme i previjanje rana blagim i nježnim postupkom. Pitajte veterinara za odgovarajući program ozdravljanja za vašeg ljubimca.
Pravilna ishrana je neophodna. Ako probavni trakt još uvijek radi normalno, idealno je davanje hrane na usta, zato što su tako hranjivi sastojci direktno dostupni stanicama probavnog trakta, a što ih održava zdravim. Ali nakon ozljeda, operacija ili ozbiljnih bolesti neki psi i mačke trebaju pomoć kako bi opet počele uzimati hranu.


Vođenje i kontrola životinja tijekom oporavka
Ovisno o individualnim potrebama, vaš veterinar može preporučiti lijekove, operaciju ili neki drugi terapeutski zahvat. U svakom slučaju, adekvatna nutricionistička potpora je značajna za oporavak svih ljubimaca. Tijekom oporavka hrana mora biti vrlo ukusna, visoko probavljiva, te velike energetske vrijednosti da zadovolji povećane zahtjeve organizma tokom oporavka.


Podsjetnik za vlasnika
- Osigurajte da rane budu suhe i čiste
- Ne dozvolite vašem ljubimcu kontakt sa zavojem ili ranama, spriječite to posebnim ovratnikom
- Hranite ljubimca samo s hranom preporučenom od vašeg veterinara
- Dajite lijekove u točno određeno vrijeme
- Osigurajte miran, topao i ugodan kutak za oporavak vašeg ljubimca
- Pratite ozdravljenje vašeg ljubimca i primjetite li promjene u ponašanju ili neke znakove bolesti, odmah tražite savjet svog veterinara









| 15:38 | Komentari (0) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT