27.08.2008., srijeda

Gastrointestinalne bolesti


Što su gastrointestinalne bolesti?
Gastrointestinalne bolesti uključuju svaki poremećaj koji pogoršava probavu, apsorpciju ili prolaz hrane kroz želudac i crijeva.
Djelotvorna probava i apsorpcija su neophodni za vašeg ljubimca kako bi bio sposoban izgraditi i obnavljati tkiva i dobiti vitalnu energiju. Kako hrana prolazi kroz želudac i crijeva, probavni sokovi razgrađuju kompleksne hranjive tvari u supstance dovoljno male da prođu kroz stijenku crijeva - proces poznat kao probava. Nakon toga bivaju apsorbirani, a ostatak prolazi u debelo crijevo gdje se višak vode uklanja, a ostalo izbacuje kao feces.


Čimbenici koji mogu utjecati na razvoj gastrointestinalnih bolesti pasa i mačaka su:
DOB
Kolitis (upala crijeva) prevladava kod pasa mlađih od 5 godina, dok je zatvor češći kod starijih životinja.

PASMINA
Neke pasmine kao Njemačka doga, Njemački ovčari, Zlatni retriveri i Škotski ovčari su znatno skloniji gastrointestinalnim bolestima.

PONAŠANJE
Psi skloni jedenju otpadaka s ulice imaju povećan rizik od probavnih problema.

HRANA
Probavni problemi mogu biti uzrokovani hranom niske kvalitete, hranom bogatom mastima, iznenadnim promjenama hrane ili preosjetljivošću na hranu.


Prepoznavanje znakova gastrointestinalnih bolesti
Ako primjetite bilo koji od ovih simptoma, konzultirajte se sa svojim veterinarom, jer gastrointestinalne bolesti je najbolje liječiti što ranije.

Znakovi gastrointestinalnih bolesti:
- Povraćanje
- Proljev
- Krv ili sluz u fecesu
- Napor prilikom defekacije

Ostali manje specifični zakovi su:
- Gubitak težine
- Nenormalno jak ili slab apetit
- Bolna i tvrda trbušna stijenka
- Potištenost

VAŽNO
Dehidracija je ozbiljna posljedica jakog povraćanja ili proljeva. Odmah potražite savjet vašeg veterinara.


Dijagnostika
U puno slučajeva, fizički simptomi su dovoljni vašem veterinaruza postavljanje dijagnoze. No ipak, u nekim slučajevima, treba napraviti pregled krvi i fecesa, ako je potrebno i složenije pretrage kao što su RTG, endoskopija ili dijagnostički kirurški zahvat. Ako vaš veterinar sumnja na preosjetljivost na hranu, može preporučiti eliminacijsku dijetu. Najčešće dijagnosticirane promjene uključuju:
- Akutni gastroenteritis. Ta generalizirana upala probavnog trakta je obično uzrokovana konzumiranjem zagađene vode ili toksičnih supstanci. Karakterizirana je iznenadnim povraćanjem ili proljevom.
- Insuficijencija egzokrinog pankreasa. To stanje rezultira oštećenom probavom i velikim količinama mekog fecesa, zajedno s povećanim apetitom i gubitkom težine.
- Smanjena resorpcija u tankom crijevu. To stanje se često javlja kada je tanko crijevo upaljeno i resorpcija hranjivih sastojaka smanjena. To uzrokuje učestale proljeve, gubitak težine i apetita.
- Kolitis. Ta upala debelog crijeva uzrokuje učestalu i često bolnu defekaciju i proljev koji može sadržavati krv i sluz.


Podsjetnik za vlasnika
- Uočite rane simptome bolesti i ne oklijevajte obratiti se vašem veterinaru
- Hranite ljubimca samo s hranom preporučenom od vašeg veterinara
- Ne dajte vašem ljubimcu ostatke hrane od stola
- Spriječite ljubimca da vani uzima hranu
- Ne dajte sami lijekove kao npr. laksative, jer su oni uglavnom neprikladni za životinje
- Konzultirajte se sa svojim veterinarom prije promjene hrane ili lijekova









| 17:24 | Komentari (0) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT