18.08.2008., ponedjeljak

Bolest donjih mokraćnih puteva (FLUTD)


Što je bolest donjih mokraćnih puteva (FLUTD)?
FLUTD se sastoji od grupe uvjeta, od kojih mnogi izazivaju upale donjeg mokraćnog trakta. Pogođene mace često pokazuju znakove slične onima kao kod cisti u čovjeka. Kod nekih mačaka stvaranje kristalnih materijala u donjem mokraćnom traktu može uzrokovati otežan prolaz mokraće. Mužjaci su tome skloniji zbog toga što je njihova uretra (cijev što vodi mokraću prema vani) mnogo uža nego kod ženki. Potpuna blokada može nepopravljivo oštetiti bubrege ukoliko nije odmah tretirana.
Ne postoji samo jedan uzročnik FLUTD-a i stoga se obično preporučuju dijagnostički testovi.


Čimbenici rizika koji su se pokazali značajnima su:
HRANA
Visoki udjeli određenih minerala u hrani mogu povećati mogućnost stvaranja kristala u mokraći. Minerali magnezij i fosfor su sastojci najčešćeg kristalnog tipa - struvita, te je stoga poželjno u hrani održavati što niže udjele ovih minerala.
Hrana koju mačka jede jednako tako utječe i na kiselost mokraće. Struvitni se kristali češće stvaraju u alkalnoj mokraći, a drugi tipovi kao kalcijev oksalat su vezani uz kiseliju mokraću. Stoga je prehrana koja daje optimalnu kiselost mokraće neophodna u nadzoru stvaranja kristala.

PONAŠANJE
Manjak vježbe, zatvorenost u kućanstvu, smanjeno uzimanje vode, ali i nečista posuda pijeska može potaknuti vašu mačku da rjeđe mokri. Smanjena učestalost mokrenja može igrati značajnu ulogu u poticanju stvaranja FLUTD-a.

TJELESNO STANJE
Pretjerana težina zajedno s kombinacijom prehrambenih i okolišnih uvjeta također potiče FLUTD.

SPOL
Iako su oba spola jednako sklona bolesti FLUTD-a, kastrirani mužjaci su najčešće pogođeni potpunim začepom.


UOČAVANJE OPASNIH ZNAKOVA FLUTD-a
FLUTD može biti nelagodan, a ukoliko nastane potpuni začep tada je vrlo opasan. Stoga je izuzetno važno uočavanje opasnih znakova na vrijeme. Ponekad i male promjene u ponašanju mogu uputiti na znakovit, opasan problem. Budite spremni na mogućnost da upravo vaša maca boluje od FLUTD-a pa ukoliko primjetite neke od slijedećeh zankova bez odlaganja se javite svom veterinaru:
- Nenormalno mokrenje, uključujući krvavu mokraću, nenormalnu boju mokraće, primjetan napor prilikom mokrenja ili često i količinski smanjeno mokrenje.
- Promjene u ponašanju kao nemir, neposluh - odsutnost, skrivanje i odbijanje hrane
- Promjene u načinu i mjestu mokrenja

POZOR
Mužjak koji slobodno ne mokri treba žurnu veterinarsku pomoć jer može imati potpuni začep.


DIJAGNOZA FLUTD-a
Postoji nekoliko različitih vrsta FLUTD-a, pa vaš veterinar može koristiti više različitih dijagnostičkih testova, npr. mjerenje kiselosti mokraće. Može uzeti uzorak mokraće, ali bi bilo poželjno uzeti svježi uzorak mokraće i odnijeti ga veterinaru. U nekim slučajevima potrebno je uzorak poslati u laboratorij na detaljnu analizu, uključujući i nadzor nazočnosti mikroskopskih kristala. Mokraćni kristali se mogu vrlo učinkovito odstraniti uz pomoć prikladnom prehranom, ali će to ipak ovisiti o konkretnoj vrsti kristala. Slučajevi koji ne reagiraju na zadovoljavajući način mogu se dodatno tretirati, ali mogu zahtijevati rentgen snimke za točnu identifikaciju problema.


Podsjetnik za vlasnika
- Ne dajte nikakve dodatne poslastice, ostatke ljudske hrane ili vitaminske dodatke
- Neka stalno na raspolaganju bude dovoljno svježe vode
- Potičite vježbanje i igru
- Održavajte posudu za pijesak čistom
- Kada ljubimac jednom oboli od FLUTD-a, hranom koja preventivno pomaže da ne dođe do povrata bolesti treba biti hranjen do kraja života









| 16:41 | Komentari (0) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT