11.08.2008., ponedjeljak

PREOSJETLJIVOST NA HRANU


Što je to preosjetljivost na hranu?
Preosjetljivost na hranu je općeniti izraz koji opisuje neželjene reakcije na hranu. Dva su glavna oblika preosjetljivosti:
- Alergija na hranu ili hipersenzibiliziranost, javlja se kada tijelo ima imunološku reakciju na pojedini sastojak iz hrane (na alergen).
- Netolerancija na hranu je kada preosjetljivost ima drugi uzrok, a ne imunološku reakciju.

Klinički simptomi preosjetljivosti na hranu su obično probavni problemi ili iritacije kože, koji iako nisu opasni po život, bitno smanjuju kvalitetu života vašeg ljubimca.
Mehanizam djelovanja preosjetljivosti na hranu, alergen koji je okidač reakcije gotovo uvijek je protein. Jednom razvijena, alergija može trajati doživotno, tako da je jedino rješenje uklanjanje te supstance iz hrane.


Čimbenici koji mogu uvećati rizik od preosjetljivosti na hranu su:
HRANA
Najčešći alergeni za pse su govedina, mliječni proizvodi i pšenica, a za mačke govedina, mliječni proizvodi i riba.

OSTALA OŠTEĆENJA
Upale, infekcije, operacije i neki tipovi lijekova mogu oštetiti probavni trakt i povećati mogućnost preosjetljivosti na hranu.

DOB
Preosjetljivost na hranu je puno češća u ranoj dobi i razne alergijske reakcije su jače kod mladih životinja.

PASMINA
Neke pasmine su sklonije razvoju preosjetljivosti na hranu, uključujući Sijamske mačke, West Highland White terijere, Koker španijele i zbog preosjetljivosti na gluten Irski seteri.


Prepoznavanje simptoma preosjetljivosti na hranu
Postoji cijeli niz simptoma od kojih može patiti vaš ljubimac preosjetljiv na hranu.

Znaci preosjetljivosti na hranu:
- povraćanje
- proljev
- vjetrovi
- učestali svrbež, perutanje i opadanje dlake
- upaljena, zacrvenjena koža
- usporen rast mladih životinja
- ponekad kašalj, kihanje i suzenje

VAŽNO
Neki simptomi preosjetljivosti na hranu su isti kao i drugih ozbiljnih bolesti. Ako sumnjate da vaš ljubimac pati od preosjetljivosti na hranu, savjetujte se s vašim veterinarom što je prije moguće.


Dijagnostika
Budući da je znakove preosjetljivosti na hranu obično teško razlikovati od ostalih bolesnih stanja, vaš veterinar će napraviti detaljan fizički pregled, i također vas pitati o dosadašnjoj prehrani i ponašanju vašeg ljubimca.
Ako sumnja na preosjetljivost na hranu, vaš veterinar će tražiti popis sve hrane koju je vaš ljubimac do sada jeo. Također će možda staviti vašeg ljubimca tijekom 10 tjedana na strogi režim hranjenja samo posebnom hranom u kojoj su proteini hidrolizirani. (Hidrolizirani proteini znači da su oni rastavljeni na komponente toliko male da ne mogu ući u alergijsku reakciju). Taj postupak potvrđuje dijagnozu i može pomoći u identifikaciji sastojka koji uzrokuje preosjetljivost. Vrlo je važno da tijekom hranjenja tom hranom ne dajete svom ljubimcu apsolutno ništa drugo, jer će to otežati dijagnostiku. Vaš veterinar će također tražiti da pratite reakcije svog ljubimca na tu hranu.


Podsjetnik za vlasnika
- Budući da sastojci koji uzrokuju preosjetljivost na hranu mogu biti u raznim proizvodima osigurajte ljubimcu samo hranu preporučenu od veterinara
- Ne hranite otpacima od stola i ostacima hrane
- Spriječite vašeg psa da moli za hranu i uzima je od ljudi koji nisu upoznati s posebnim režimom prehrane vašeg psa
- Osigurajte dovoljne količine čiste, svježe vode uvijek dostupne
- Ako se znaci bolesti vrate, ne okolijevajte posjetiti vašeg veterinara









| 19:13 | Komentari (0) | Print | x |

POST
HOME
CHAT
LINKS
CONTACT
ABOUT